În perioada 8-10 mai s-a desfășurat la Botoșani cea de-a XV-a ediţie a Concursului de Matematică „Dimitrie Pompeiu„, competiţie dedicată elevilor din clasele III-XI. Concursul este organizat de Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „A. T. Laurian” și Școala nr. 17 din Botoșani, fiind inițiat de în urmă cu 15 ani de prof. Artur Bălăucă, președinte fiindu-i timp de 12 ani marele profesor universitar Dan Brânzei, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

Au participat sute de elevi din 15 judeţe din România, dar şi din Republica Moldova.

Anul acesta, președintele concursului este domnul profesor universitar Radu Gologan, de la Universitatea Politehnica din București, care este și Președintele Societății de Științe Matematice din România, iar președintele comisiei de selectare a subiectelor este domnul profesor universitar Doru Ștefănescu, de la Universitatea din București, care este Prim Vice-Președintele Societății de Științe Matematice din România și Vice-Președinte al „Mathematical Society of South Eastern Europe” (MASSEE).

Prezentăm în continuare discursul rostit la Festivitatea de Deschidere:

„Îmi voi centra discursul de astăzi pe matematică şi cultură.

Dacă vă vine să credeţi, acum 15 ani am luat cuvântul la această festivitate. Acum 15 ani am fost invitat la festivitatea de deschidere a Concursului de Matematică „Dimitrie Pompeiu”. Aveam 11 ani. Atunci nu cochetam cu matematica, ci cochetam cu poezia şi îmi plăcea Eminescu. Şi atunci, în 2001, am fost invitat să recit ”Călin, file de poveste”. (Pe un deal răsare luna, ca o vatră de jăratic …) Am pomenit de Eminescu iar astăzi pomenim cu toții de Pompeiu. Acum câteva zile s-au împlinit 60 de ani de la moartea lui Enescu, geniu muzical al secolului XX. De ce pomenesc de Enescu? Pentru că Enescu şi Pompeiu au avut ceva în comun. Pe lângă faptul că au fost fii ai Botoşaniului, pe lângă faptul că au fost mari personalităţi românești, Enescu şi Pompeiu au fost pasionaţi de vioară. Pompeiu cânta la vioară excepţional. Alături de Lalescu, de Cantor, de Poincare, de Ţiţeica etc.

Oamenii mari nu sunt doar specialişti în domeniul lor. Oamenii mari au cultură. Şi asta au pomenit cei care au vorbit înaintea mea. Este foarte importantă cultura pentru voi, mai departe. Sunteţi olimpici la matematică, dar este bine să nu neglijaţi celelalte activităţi.

În încheiere, mulţumesc autorităţilor locale pentru dragostea pe care o au pentru matematică. De asemenea, mulţumesc în mod special profesorilor Artur Bălăucă şi Ioan Ciobanaşu. Datorită acestor doi oameni, Pompeiu nu este doar o stradă din Bucureşti, ci Pompeiu este un matematician care a dat un concurs la care vin cei mai buni elevi.”

Sursa: Știri.Botoșani.ro

Festivitatea de Deschidere

Festivitatea de Deschidere

Casa Memorială ”Mihai Eminescu”, Ipotești

Casa Memorială ”Mihai Eminescu”, Ipotești

Biserica "Sfinții Voievozi" din Ipotești

Biserica „Sfinții Voievozi” din Ipotești

”Lacul codrilor albastru. Nuferi galbeni îl încarcă;”

”Lacul codrilor albastru. Nuferi galbeni îl încarcă;”