Organizat de Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Școala nr. 17 din Botoșani, evenimentul este dedicat matematicianului Dimitrie Pompeiu, născut la Broscăuţi în urmă cu 140 de ani.

Competiţia, care a avut loc în perioada 9-11 mai 2014, se adresează elevilor din clasele III-XI, în concurs fiind înscrişi participanţi din Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Iași, Maramureș, Neamț, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București.

Concursul Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu” a fost inițiat de profesorul botoşănean Artur Bălăucă în anul 2001, președinte fiind (timp de 12 ani) regretatul profesor universitar Dan Brânzei de la Universitatea Al. I. Cuza din Iași.

Preşedintele ediţiei a XIV-a a concursului este prof. univ. Radu Gologan, de la Universitatea Politehnica din București, care este și președintele Societății de Științe Matematice din România. Invitat de onoare este prof. univ. Doru Ștefănescu, de la Universitatea din București, în acelaşi timp Prim Vice-Președintele Societății de Științe Matematice din România. Gazdă a fost, vineri seara, prof. Ioan Ciobănaşu, preşedintele Filialei Botoşani a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.

Discursul domnului prof. dr. Radu Gologan de la Festivitatea de Deschidere

Un discurs aproape motivaţional a susţinut cu acest prilej prof. univ. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România şi coordonator în numeroase rânduri al loturilor de olimpici naţionali şi internaţionali, ilustrul dascăl oferindu-le celor prezenţi o altă perspectivă asupra participării la concursurile şcolare.

„Încerc să răspund la una dintre întrebările care apar adesea, în special în media sau la unii specialişti în educaţie: de ce atâtea concursuri, toată ziua concursuri, copiii în loc să meargă la şcoală merg la concursuri… Răspunsul meu este că aceste concursuri vă fac pe voi, copiii, să vă aplecaţi mai mult spre ceea ce înseamnă începuturile ştiinţei. În al doilea rând, aceste concursuri înseamnă pentru voi şi o prelungire a copilăriei, pentru că aspectul ludic al competiţiei este prezent până la vârste târzii, şi voi multe dintre lucrurile pe care le învăţaţi le învăţaţi prin joacă. Inclusiv această participare la concursuri la care încercaţi să câştigaţi şi premii este un fel de joacă, dar care va fi extrem de importantă pentru voi în viaţă”, a spus prof.univ. Radu Gologan.

Discursul de la Festivitatea de Deschidere

La final, asist. univ. Alexandru Negrescu, de la Universitatea Politehnica din București, a propus un moment de reculegere pentru profesorul Brânzei, cel care a fost preşedinte timp de 12 ediţii ale concursului.

„Acest concurs nu este o formalitate, el este alcătuit din tineret, profesori, autorităţi, şi stă mărturie vie că societatea noastră încă are ramuri sănătoase”, a spus asist. univ. Alexandru Negrescu.

Sursa: Știri.Botoșani.Ro