Richard Feynman (1918 – 1988) a fost unul dintre fizicienii secolului 20 care a exercitat o influență semnificativă, nu numai în fizică, dar și în alte domenii ale cunoașterii umane. Este unul dintre cei care a extins considerabil teoria electrodinamicii cuantice.

A participat la Proiectul Manhattan și a fost membru al comisiei de investigare a dezastrului navetei spațiale Challenger.

Pentru întreaga sa muncă la dezvoltarea electrodinamicii cuantice, Feynman a fost unul din laureații Premiului Nobel pentru fizică în 1965. În afara domeniului fizicii teoretice, Richard Feynman este creditat cu crearea conceptului revoluționar de computer cuantic, precum și cu explorarea timpurie a acestuia.

În domeniul pedagogiei și al oratoriei, Richard Feynman fost un dascăl remarcabil, un pedagog desăvârșit, educând multe generații de viitori profesioniști, fizicieni și matematicieni, dar și popularizând cu același talent remarcabil fizica și aspectele morale și etice ale științei.

Latura sa artistică a fost demonstrată de pasiunea cu care a demonstrat că a fost atât un muzician amator talentat dar și un conferențiar foarte apreciat în popularizarea problemele fizicii, științei și responsabilității oamenilor de știință. Astfel, un seminar de popularizare din anul 1959, referitor la nanotehnologie, numit, într-o traducere aproximativă, ”Există loc suficient la bază” (în engleză, There’s Plenty of Room at the Bottom) precum și prelegerile sale transcrise, The Feynman Lectures on Physics, un compendiu în trei volume, au devenit cvasi-instantaneu, după lecturarea și publicarea lor, „clasice”.

În limba română, găsiți tradusă această carte: Șase lecții ușoare.

Pentru a citit volumul I (Mainly mechanics, radiation and heat) al colecției The Feynman Lectures on Physics, accesați: http://feynmanlectures.caltech.edu/.

Filozofia lui Feynman despre munca lui a fost sintetizată cel mai bine atunci când a spus: Studiază din greu ceea ce te interesează cel mai mult în cea mai indisciplinată, necuviincioasă și originală manieră posibilă. Este o filosofie care i-a permis să ajute progresul din multe domenii științifice.