Nu trece un Crăciun fără să vizionez A Christmas Carol, ecranizarea poveștii cu același nume, scrise de Charles Dickens.

O poveste superbă, ce bucură sufletele a milioane de oameni din anul 1843 încoace.

O poveste de Charles Dickens despre un bătrân avar care trebuie să întâlnească fantomele Crăciunului Trecut, Crăciunului Prezent şi Crăciunului din Viitorul apropiat, pentru a-l ajuta să reînvie bunătatea din inima lui rece. Fantomele îi amintesc faptul că s-a obişnuit să fie un om morocănos, dar şi consecinţele refuzului de a se strădui să devină un om mai bun. În apropierea Crăciunului, cea mai veselă zi a anului, Scrooge îşi dă seama de contrastele personalităţii sale.

Puteți observa originalul aici (cu scrisul lui Dickens): http://www.themorgan.org/collections/works/dickens/ChristmasCarol/1.

În această cărticică fantomatică, m-am străduit să dau viaţă fantomei unei idei care să nu-i stârnească pe cititorii mei împotriva lor înşişi, pe unii împotriva altora, împotriva acestei sărbători sau împotriva mea. Fie ca ea să bântuie casele lor întru bucurie si nimeni să nu dorească să-i facă de petrecanie.

Prietenul şi slujitorul lor devotat,

C.D.

Decembrie 1843

Vă atașez edițiile în română și engleză.

Charles Dickens – Un colind de Craciun

Charles Dickens – A Christmas Carol

Coperta primei ediții este aceasta: